Get to know The Nightingales (9): Iris Peelen

The Nightingale Choir is een klein, maar erg gezellig koor. Elke week zetten we één van onze nachtegalen in de spotlights. Deze week: Iris Peelen.

JMEK190414KECXportrait03

Get to know Iris.
Iris is 25 jaar en woont doordeweeks in Leiden, en ieder weekend is ze bij haar ouders in Culemborg. Beide plaatsen beschouwd ze als haar woonplaats.

Iris zit vanaf 2000 bij het koor. Eerst bij het kinderkoor W4Z, daarna bij jongerenkoor Voices. En die laatste heeft sindsdien wat identiteitsveranderingen ondergaan; van Voices met Roedie Robeer naar CU Voices met Nynke Grondman, dat werd KECX (in allerlei variaties) en nu dus The Nightingale Choir.

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven doe ik de master Orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden, daar ben ik in februari mee begonnen.

Hoe ziet jouw zangcarrière er tot nu toe uit?
Zoals eerder geantwoord zing ik al sinds 2000 aaneensluitend bij dit koor. Op de basisschool had ik een aantal vriendinnetjes die ook bij het kinderkoor zongen, met wie ik in de kring wel eens een liedje zong. Bij de groep 8 musical heb ik in een hoofdrol een nummer gezongen en ook op de middelbare school durfde ik heel soms tijdens de lessen muziek van me te laten horen (maar wel altijd in tweede stem, nooit solo). Sinds oktober 2018 zing ik ook in Leiden, bij het Stadsgehoorzaal Musicalkoor. Verder zing ik (net als ieder ander denk ik) veel onder de douche, thuis of onderweg op de fiets.

Wat is jouw mooiste/leukste/grappigste/raarste herinnering aan ons koor?
Ik denk niet dat ik 1 specifieke herinnering uit kan lichten die bijzonderder, raarder, leuker, grappiger is dan alle andere herinneringen. Als ik even snel nadenk zijn er wel een paar highlights die er gelijk uit springen (en des te langer ik er over nadenk, des te meer herinneringen terugkomen). Het afsluitende kerstoptreden in de Gelderlandfabriek toen Nynke stopte als dirigente, maar ook de laatste repetitie met Roedie Robeer als dirigent. Ik denk aan de musical ‘Toffe Tommie, Zorgenloos’ die we met het kinderkoor en het jongerenkoor opvoerden toen we in 2006 ons 20-jarig jubileum vierden. Ik denk aan een optreden in de Grote of Barbarakerk, met Otherwise en Pieter Aafjes, waar het nummer Adiemus werd opgevoerd, waar ik heel erg van onder de indruk was. Ik denk aan mijn 15-jarig jubileum, en het liedje dat toen voor mij geschreven werd (tekst op de melodie van een bestaand nummer). Maar naar mijns inziens gaat het niet om de herinneringen, maar gaat het om de mate waarin ik nu (nog steeds) geniet van het zingen bij dit koor, met deze mensen, met deze sfeer. Een plek waar ik me altijd welkom voel, thuis voel en mezelf kan zijn. En dat is super leuk!

Wat is je favoriete liedje in het repertoire van ons koor?
In het huidige repertoire vind ik ‘Hold Back the River’ en ‘Let the River In’ heel tof, maar mijn favorieten wisselen wel een beetje per seizoen. Dus na de zomer heb ik ongetwijfeld weer nieuwe favorieten. 😉

Welke liedjes zou je graag nog eens zingen met ons koor? 
Pfoe, goeie vraag! Misschien ‘September’ van Earth, Wind and Fire? Vroeger hadden we ook een arrangement van ‘Happy Ending’ van Mika, dat was in mijn herinnering ook leuk. Verder schieten me geen specifieke nummers te binnen, maar wel artiesten als Mumford & Sons, Agnes Obel, Elbow of First Aid Kit. En graag zou ik me weer wagen aan Daft Punk, het arrangement van Pentatonix (nadat ik die bij The Neighbours heb gehoord, vind ik dat we het ook weer moeten proberen (en het kunnen laten lukken)!

Maak je ook nog op andere manieren muziek? Speel je een instrument? 
Ik kan dwarsfluit spelen, ik heb ongeveer 9 jaar les gehad maar hier ben ik mee gestopt toen ik ging studeren. Rond mijn 12e kregen we een piano thuis, omdat mijn broertje pianolessen had. Ik pingelde af en toe wat en rond de leeftijd van 15 of 16 jaar ben ik als tweede instrument piano gaan spelen (incl. les), ook hier ben ik vanwege mijn studie weer mee gestopt. ik vind het nog steeds leuk om af en toe piano te spelen, hoewel ik er niet altijd tijd voor heb of maak.

Welke hobby’s heb je naast zingen/muziek maken?
Naast het zingen en muziek maken ben ik actief bij de waterscouting, vind ik het leuk om te zeilen, te wandelen, lange stukken te fietsen, te fotograferen en leuke dingen te doen met vrienden en familie. Verder doe ik veel vrijwilligerswerk waarbij psychische gezondheid centraal staat, en heb ik veel verschillende soorten werkzaamheden. Vaak kom ik in aanraking met heftige en ingrijpende thema’s. Soms is het lastig om daarmee om te gaan, maar vooral geniet ik van het bijzondere, inspirerende en zinvolle werk dat ik doe!

Wekelijks wordt er een nachtegaal in de spotlights gezet.
Mis niet de volgende blog van ‘Get to know The Nightingales.’

Lijkt het jou ook leuk om te zingen bij het koor? Meld je dan aan door middel van een mail te sturen naar: thenightingalechoir@gmail.com

 

The Nightingale Choir.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.